Een ISSN nummer aanvragen voor je seriële publicatie

Je gaat een seriële publicatie uitgeven, heb je dan een ISBN of ISSN nummer nodig?

Seriële publicaties die periodiek worden uitgegeven, zoals tijdschriften, kranten, jaarboeken en series, krijgen geen ISBN nummer, maar een ISSN nummer. Ze verschijnen in opeenvolgende afleveringen of delen die een chronologische aanduiding hebben (bv. jaargang, volgnummer, jaar/ maand van uitgave). Seriële publicaties kunnen zowel in gedrukte als digitale vorm verschijnen. Wanneer  een publicatie dus verschillende verschijningsvormen kent, dan krijgt elk daarvan een ISSN nummer.

Hoe werkt een ISSN nummer precies?

ISSN staat voor International Standard Serial Number en bestaat uit 7 cijfers en 1 controlegetal. De opbouw van een ISSN nummer is als volgt: ISSN 1234-5679. Als het laatste cijfer een 10 is staat er een X: ISSN 1384-279X. Het ISSN wordt toegekend aan een titel van een seriële publicatie zoals tijdschriften, kranten, jaarboeken en series. Het is voor alle afleveringen binnen die titel altijd hetzelfde ISSN nummer.

Het ISSN nummer vergemakkelijkt het zoeken in digitale bestanden en het verwerken en uitwisselen van gegevens. Dit geldt met name voor titels in een moeilijk toegankelijke taal en voor titels die sterk op elkaar lijken. Aan een toegekend ISSN zijn op geen enkele wijze rechten te ontlenen, het is uitsluitend bedoeld voor identificatie. ISSN’s vallen niet onder het auteursrecht..

Wat kost een ISSN nummer?

Een ISSN nummer kun je kosteloos aanvragen bij het ISSN Centrum Nederland. Het is een uniek internationaal identificatienummer dat wordt toegekend aan titels van seriële publicaties. Het ISSN Centrum Nederland hanteert de internationale richtlijnen. Alle in de wereld toegekende ISSN’s worden opgeslagen in het internationale ISSN-register. Het ISSN Centrum Nederland is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Zodra je over dit nummer beschikt, dan kunnen wij je helpen om hier een ISSN streepjescode afbeelding van te maken.


Officieel en goed geregeld!

Voorkom risico en gebruik alleen officiële ISBN nummers en afbeeldingen

Er zijn een hoop bedrijven, webwinkels en tussenpersonen die zogenaamd ISBN barcode nummers verkopen of uitgeven, vaak tegen hele lage tarieven of pakketprijzen.

Goedkoop is duurkoop
Het is natuurlijk helemaal aan jou om te beslissen waar je jouw ISBN nummer vandaan haalt. Wanneer je gebruik maakt van tussenbedrijven, dan loop je het risico dat je in de toekomst alsnog een nieuw officieel ISBN barcode nummer moet bestellen als dit soort bedrijven zouden wegvallen. Voorkom risico's en onnodige kosten door het direct, officieel en goed te regelen.

ISSN nummer aanvragen

Heb je al een ISSN nummer?

1 ISBN barcode nummer bestellen.png

Als je al over een ISSN nummer beschikt, dan kun je de officiële ISSN barcode afbeelding bestellen via onze webshop. Je kunt kiezen voor ISBN, wij zien vanzelf wel welk type streepjescode je nodig hebt.

Barcode(s) bestellen